Srpen

Český New York představuje životní příběhy českých a československých krajanů, kteří se usídlili v New Yorku. Po 1. světové válce čítala česká komunita přes 40 000 lidí. Martin Nekola napsal tuto knihu na základě mnohaletého výzkumu přímo v newyorských archivech. Dozvíme se o zajímavých osudech našinců, i jak tamní česká komunita ovlivnila naše moderní dějiny. Autor navíc nashromáždil desítky dosud nepublikovaných fotografií.

Michelle začíná pracovat jako kameramanka a moc ji to baví. Když ji šéf pošle natáčet až do daleké Keni, je rozhodnutá mu dokázat, že je vážně dobrá. V Africe zažije neuvěřitelné cesty za zvířaty, nasbírá cenné zkušenosti a snad najde i novou lásku. Jenomže ne vše, co zachytí v hledáčku kamery, je rozmanitá krása přírody. Spatří totiž i odvrácenou tvář, lépe řečeno tváře… A ukáže se, že divoká Afrika je plná nečekaných nebezpečí. Román Divoká Afrika napsala česká autorka M. K. Hardy.

Nerve se se živly, nezažívá krajní situace a možná právě proto jeho cesty inspirují tisíce lidí, kteří se vydávají v jeho stopách. Českým lvem několikrát oceněný zvukař Jakub Čech totiž prostě rád chodí. Teď se vrátil do USA, aby spolu se svými dvěma přáteli zdolal Hayduke Trail, trasu dlouhou 1300 km procházející jižním Utahem a severní Arizonou. Co všechno viděli, koho potkali a jak se jim skoro dva měsíce společně šlo, se dozvíme v Čechově dalším cestopisu nazvaném Jakubův cestovní deník 4.

Úspěšný sochař Ben touží po klidu, aby mohl tvořit. Doufá, že ho najde v malém městečku u moře, kde si pronajal dům. To by však nesměl podlehnout smutným psím očím. Mladý pes Boss, kterého Ben zachránil, mu převrátí život vzhůru nohama. Sám si s ním ale neporadí, proto se spolu vydají do psí školy. Její majitelka Christina si oba brzy získá. Má ale jejich vztah budoucnost, když se Ben za tři měsíce zase vrátí ke svému vzrušujícímu životu plnému výstav a večírků? Autorkou románu Kdo je tu šéf? je Petra Schierová.

Holmes se stěhuje. Z nějakého záhadného důvodu, všem svým instinktům navzdory, si pořídil s JXem dům. Jenomže zatímco JX je na spisovatelské konferenci, otevře Kit bednu, která má obsahovat buď staré knihy, nebo nový porcelán. Nenajde v ní ani jedno. Uvnitř bedny objeví mrtvolu. Třetí díl detektivní série Holmes & Moriarity nese název Kluk s bolestivým tetováním a opět zde nechybí sarkastický spisovatel, bývalý sexy polda a samozřejmě vražda, kterou je třeba urychleně vyřešit. Autorem knihy je Josh Lanyon.

Na mušce je volné pokračování akčního thrilleru o špičkovém nájemném vrahovi Courtu Gentrym, jehož autorem je Mark Greaney. Před čtyřmi lety Courta zradili jeho šéfové ze CIA. Aby unikl a přežil, musel zlikvidovat i své bývalé parťáky. Teď se coby špičkový zabiják s přezdívkou Šedý muž živí zabíjením lidí na objednávku. Když ho však začne pronásledovat bývalý kolega, o kterém si myslel, že je mrtvý, jeho život se rázem octne na mušce.

Přál bych si mít život jako z pohádky, řekl jednoho dne herec Daniel Krejčík svému partnerovi Matěji Stropnickému a spustil tím řetězec nečekaných událostí. Umět si správně přát je totiž mnohem těžší, než si myslíme, zejména když si člověk pořídí rovnou zámek. Chátrající zámek. Jak vypadá zámecký život v záři reflektorů? Je to splněný sen? Vtipné vyprávění o tom, jaké to je, když sny narazí na realitu, najdeme v Krejčíkově autobiografické knize Nadělení.

Kalábrie, Itálie 1936. V odlehlé horské vesnici žije mladá a temperamentní Giulia Tallaritiová, která se touží stát, po vzoru své tety, léčitelkou. Když se však Mussoliniho pozornost přesune na válku v Evropě, začnou hrozit občanské nepokoje. Zvěsti o bojích jsou slyšet na každém rohu a její vesnice, kdysi v bezpečí před fašistickými plány Severu, je nyní v ohrožení. Dokáže dívka najít způsob, jak naplnit své sny? Román Ozvěny války napsala Tania Blanchard.

Novinář Jiří Pasz dokumentuje humanitární a rozvojové projekty, fotí dopady přírodních katastrof nebo zpovídá oběti válek a útlaku: David v Ugandě provozuje školu pro bývalé dětské vojáky i jejich oběti. Indické řádové sestry dávají naději dětem na zemětřesením poničeném Haiti. Vietnamští divadelníci zpracovávají zkušenost sexuálního násilí pro sebe i pro jiné. Reportážní kniha Páchat dobro vypráví jejich příběhy a ukazuje, že dobří a odvážní lidé se dají najít opravdu všude.

Carle Sullivanové se blíží padesátiny, když se jí zhroutí celý svět. Ve chvíli, kdy vyřizuje pozůstalost po své matce, zjistí, že ji opakovaně podvedl manžel. Jakmile jednoho večera narazí na obálku, kterou její matka adresovala své sestře Josette, se kterou se vzájemně odcizily, uzraje jí v hlavě plán – sbalí si kufry a vyrazí za svou záhadnou tetou do jižní Francie. Během pobytu v Antibes vyplave na povrch staré rodinné tajemství a Carla je postavena před osudovou výzvu – dokáže přijmout, že její život ve skutečnosti není to, za co jej celou dobu považovala? Autorkou románu Tajemná vila na Riviéře je Jennifer Bohnet.

Ve stínu alabamských hor leží městečko Wicklow. Právě sem se vrací Anna Kate, aby pohřbila svou milovanou babičku Zee, majitelku Kosí kavárny. Myslela si, že jen zavře kavárnu a vyřídí pozůstalost. Navzdory svému předsevzetí, že se vyhne navazování jakýchkoli vztahů a rozhodně nebude pátrat po otcově rodině, Anna Kate zjišťuje, že je k svéráznému jižanskému městečku, odkud její matka před mnoha lety utekla, nevysvětlitelně přitahována. Román se špetkou magie a romantiky Tajemství Kosí kavárny napsala Heather Webberová.

Rebecka žije ve Stockholmu. Jednoho dne jí zavolají z nemocnice ve Skåne, že si její babička Anna zlomila ruku. Rebecka se za ní vypraví. Ve starých dopisech a deníku, které objeví v Annině knihovně, začíná ožívat dávný příběh. Mladá Anna je zamilovaná do pohledného Itala Lucy, který utekl do Švédska před Mussolinim. Když ji Luca požádá o pomoc při tajném transportu dánských Židů přes průliv Öresund, netuší, že tato záchranná akce bude pro oba osudná. Rebecka si uvědomí, že není jediná, kdo se musí vyrovnávat se svou minulostí. Autorkou románu Tajemství zamčené knihovny je Frida Skybäck.

V létě 1994 je Švédsko sužované vlnou veder a v zemi řádí masový vrah Mattias Flink. Mladá zardoušená žena však do vzorce jeho vraždění nezapadá a velmi rychle se ukazuje, že není jedinou z obětí zavražděných stejným způsobem. Dopadení vraha je na policistovi Tomasi Wolfovi, který se právě vrátil z mise na Balkáně. V honbě za sólokaprem se do pátrání zapojí i krimi reportérka Vera Bergová. Podaří se této nesourodé dvojici najít pachatele, který se možná skrývá blíž, než oba dva tuší? Thriller Vzpomínka na vraha je postaven na skutečné události a jeho autorem je Pascal Engman.

Kniha s názvem Z přírody na talíř, jejímž autorem je Holger Haag, nabízí rychlý úvod do světa jedlých planých rostlin. Autor vysvětluje, jak je sbírat a využívat, podrobné ilustrace usnadňují jejich určování a krátké texty přinášejí zajímavosti a návrhy receptů.

Blog Michaely Duffkové Zápisník alkoholičky vzbudil v roce 2019 velký ohlas. Jak vypadalo následujících pět let života mladé alkoholičky odhodlané se závislostí bojovat? Byly to roky střízlivé, vypjaté i šťastné. Michaele se narodily tři děti, vyrovnávala se s úzkostmi, řešila vztahové problémy a vybudovala centrum pro léčbu závislostí Alkos. V pořadí svou třetí knihu nazvala Zápisník nealkoholičky.

V románu Jeanette Varberg Země vdov dorazily ozvěny dávných rituálů do současnosti a vybírají si své oběti. Minulost: Rybář Anders přežije v roce 1893 díky své ženě děsivou přírodní katastrofu na západním pobřeží Dánska. Současnost: Stará paní Jensenová je ve svém rybářském domku na západě Dánska nalezena mrtvá. V ruce svírá zvláštní amulet, podobný tomu, který měla v ústech zavražděná americká soudkyně. Stopy zavedou vyšetřovatele Iversena a archeoložku Rasmussenovou do Egypta, Vatikátu i do New Orleans.

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací