Říjen

Lucie Kutrová, známá také jako „Holka s bucket listem“, ve svém nejnovějším cestopise 151 důvodů proč (ne)cestovat s tátou po Skandinávii vtipně i dojemně popisuje svou cestu po severských zemích, kterou absolvovala nejen se svým otcem, ale i psím parťákem Marvelem. Jak to spolu důchodce, třicítka a chlupáč zvládnou? Bude vražda? Bude boj? Nebo bude pohoda?

Zitě bylo čtrnáct, když poznala Karla Kramera. Zita se do šarmantního čtyřicetiletého architekta na první pohled bláznivě zamilovala. Ten se k ní choval jako k dospělé, skládal komplimenty a motal jí hlavu. Brzy se však ukázalo, že je ženatý, což Zitiny city dost ochladilo. Až při setkání po mnoha letech je Karel konečně volný a zdánlivě tak nic nebrání společnému štěstí. Román Běda mužům, kterým žena mládne napsala oblíbená autorka Alena Jakoubková.

Román Cesta za láskou české autorky Renáty Navrátilové vypráví příběh Jasmíny, která neproplouvá životem zrovna jednoduše. Naproti tomu, život herečky Sofie Králové se může jevit jako pohádka. Když se Jasmíně naskytne možnost napsat o ní knihu, je to jako splněný sen. Kdo by nechtěl ve společnosti okouzlující hvězdy nahlédnout do světa showbyznysu? Když se ale jejich osudy protnou, je jen otázkou času, kdy pravda o jejich životech vyjde najevo.

V zapadlém okrese Mittel, kde se všichni znají a domy nezamykají, se ztratí desetiletý Jeremiah. S každou další hodinou, kdy není k nalezení, je jasné, že se stalo něco zlého. Něco, co možná souvisí s bájnou stvůrou zvanou Ursulina. Nebo s pár měsíců starým, neobjasněným případem vraždy. Nebo s tajemstvími, které tady má a skrývá každý. Autorem thrilleru Hluboký sníh je Brian Freeman.

Adéla a Radana. Dvě ženy, dva rozdílné příběhy. Radana se zamilovala do přelétavého profesora na vysoké a otěhotněla. Adéla se stále snaží najít toho pravého přes seznamovací aplikace a do toho řeší potíže s tátou, který se rád napije a je nezaměstnaný. Spojuje obě ženy snad něco víc než jen touha po lásce? Román pro ženy Jako slon v porcelánu napsala Anna Moricová.

Jezevčík nosí Pradu od Stefanie Londonové je humorný romantický příběh z New Yorku. Specialistka na sociální sítě Isla omylem znemožnila svoji nejlepší klientku, přišla o práci a je jasné, že ji hned tak někdo nezaměstná. Nezbývá ji tedy nic jiného, než přijmout první nabídku, která se naskytne. Ta přijde od bohatého dědice velkého nakladatelství Thea, jehož potká během procházky v parku. Theo si neví rady s naprosto nezvladatelným jezevčíkem, jehož se ujal na přání své zesnulé babičky.

Příslušník francouzského rodu Chévertů si za dob Marie Terezie ukryl na pražském Vyšehradě poklad nedozírné ceny, který jeho potomci nyní skutečně našli. Kolem pokladu, jenž je však vzápětí ukraden, se rozpoutá série vražd a únosů. Po pachatelích pátrá česká i francouzská policie. Jakmile se přiblíží konec této hry, je jasné, jaké byly a jaké jsou rodinné vztahy mezi hlavními hrdiny románu. Autorkou románu Konec hry je Iveta Svobodová.

Druhý díl historické série z období punských válek nese název Krvavá pole. Vojevůdce Hannibal chystá římským legiím krvavou porážku. Jejich velitelé neustále odkládají konfrontaci s kartaginskou armádou, ale Hannibalovi se podaří vyprovokovat je k boji pomocí lsti. Nejdříve u Trasimenského jezera a poté u Kann, kde v srpnu 216 př.n.l. zasadí početně mnohem silnější římské armádě zdrcující porážku. Autorem knihy je Ben Kane.

Stárnoucí rozvedený spisovatel Knut nikdy nenavázal na velkolepý úspěch románu, který napsal před dvaceti lety. Nyní Knut dostává pozvání na největší norský literární festival do Lillehammeru, kde se má zúčastnit diskuse s názvem „Nevěra v životě a v literatuře“. Na cestu sebou bere svého jediného kamaráda, homosexuála Franka, a svůj pobyt tam hodlá využít na maximum. Koneckonců je to pro něj jistá šance vrátit se do světla reflektorů. Román Nejsme tady pro zábavu napsala Nina Lykke.

Ocelové žezlo je prvním dílem ze série Bohatýr. Juraj Červenák napsal román, které zaujme jak příznivce fantasy, tak milovníky historicko-dobrodružných příběhů. Děj je zasazen do roku 965, kdy se kyjevský kníže Svjatoslav ujímá vlády nad Kyjevem a Novgorodem. Vládnout nechce z pohodlného trůnu, ale z první linie válečného tažení. Sjednocením kmenů chce vytvořit největší mocnářství široko daleko.

Sung-Yoon Lee pracoval jako poradce Bílého domu v otázkách vztahů se Severní Koreou a ve své knize Sestra přibližuje čtenáři severokorejskou dynastii Kimů, která vládne zemi od jejího vzniku v roce 1948. Kniha přináší zasvěcený pohled na fungování jednoho z nejrepresivnějších režimů soudobého světa a zaměřuje se primárně na Kim Jodžong, mladší sestru současného vůdce Kim Čonguna, která je druhou nejvýše postavenou osobou ve státě.

Historie není jen o velkých bitvách a slavných osobnostech, ale skládá se i z mnoha všedních událostí. V knize Střípky české historie se například dozvíme, odkdy se ve školách začala rozdávat vysvědčení, z jakého důvodu bývala mezi pašeráky i koza, co bylo jedinou slabinou Karlštejna nebo v čem se Chodové mýlili. Stanislava Jarolímková z jednotlivých příběhů sestavila pestrou mozaiku „malých“ dějin, na které se často neprávem zapomíná.

Touha po dokonalosti vždycky nemusí dopadnout dobře. Věčně věrný nepřítel – anorexie je autobiografický příběh Michaely Hoškové, která onemocněla anorexií na sklonku 80. let, kdy veřejnost i lékaři o této nemoci věděli velmi málo. Tomu odpovídalo i tápaní při léčbě, což přispělo k nepříjemným zdravotním následkům, které autorku provázejí po celý život.

V historickém detektivním románu z viktoriánské Anglie řeší kapitán Redmond a čerstvě povýšený inspektor Haze svůj další případ. Pár dní před Vánocemi se na mlýnském kole objeví nahé tělo pijana Franka Darrowa. Proč musel umřít a proč ho vrah vystavil takové potupě? Třetí díl ze série Záhady Redmonda a Haze má název Vražda ve mlýně a autorkou je Irina Shapiro.

Vražedná kombinace od Ashley Weaverové je historická detektivka z období druhé světové války. Electru McDonnellovou ke zlodějství tak trochu dohnaly okolnosti - válka je v Anglii v plném proudu a každý přežívá, jak se dá. Když se pokusí vykrást trezor plný drahokamů, chytí ji přímo při činu. Místo vězení ji ale čeká vládní úředník major Ramsey s nabídkou: buď mu pomůže ukrást přísně tajné plány, nebo ji předá policii. Ellie nemá na výběr a navíc může udělat něco pro svou vlast. Podaří se jí s Ramseym odhalit dvojitého agenta a zabránit tomu, aby se plány dostaly do německých rukou?

Napínavý thriller Zloděj tváří napsal přední český záhadolog Arnošt Vašíček. Na Slovensku vyplaví Dunaj mrtvolu muže. Někdo ho popravil kulkou do hlavy a pohřbil v zemi. Pak tělo vykopal, odřízl obličej a ostatky vhodil do řeky. Jediná stopa vede do lužních lesů na soutoku Moravy a Dyje. Nezvykle poznamenaných obětí rychle přibývá a zároveň v oblasti stoupá výskyt okultních jevů. Souvisejí tyto události s dodnes dobře utajeným, přesto historicky nepochybně prokázaným vymítáním démonů, které na Břeclavsku prováděli židovští rabíni koncem 17. století?

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací